Založ si blog

Nedôveryhodný kandidát na župana Rudolf Kusý

Najmladší starosta, aktívny občan a politik bez straníckeho pozadia. To všetko znie priam ako balzam na dušu a dáva šancu na nový pohľad v komunálnych politikov. Ale nie je všetko zlato čo sa blyští.

Práve takýto ľudia sú najnebezpečnejší a hlavne ak majú ambície podobné tým, aké má aj Rudolf Kusý z Nového Mesta. Je pochopiteľné, že ľudia v jeho veku a s pozitívnym obrazom chcú byť časom niekde vyššie. Od poslanca Nového Mesta sa dostal na pozíciu starostu a zároveň zastupuje aj mestskú časť na Bratislavskej župe. Na primátora by boli jeho šance malé, ale ako poslanec BSK približne vie ako župa funguje. Jeho starostovský plat, plus plat/odmena za pozíciu župného poslanca mu mesačne vynášajú do 4 000€. Pre bežného kandidáta, ktorý si odloží mesačne 1 000€ a šetrí si rok by mohlo ísť o slušnú sumu s ktorou sa vie zviditeľniť. V celom kraji by to vystačilo tak na štyri mesiace po známostiach. Kusý, ktorý sa pýši tým, že jeho samospráva patrí k najtransparentnejším doteraz nemá transparentný účet. Jediní kandidáti na župana, ktorí ho vedú je Jozef Uhler a Milan Ftáčnik. Avšak keď sa pozrieme na počet reklamných plôch, ktoré R. Kusý má je zrejme, že transparentný účet by nebolo najlepšie riešenie. Ak v rovnakom nasadení bude pokračovať aj ďalej v predvolebnom reklamnom smogu sa pokojne vyrovná aj súčasnému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi. Okrem reklamy majú aj spoločného dodávateľa, ktorým je okresný predseda SNS a neslávne známy podnikateľ Slavomír Leysek. O kauze „Telefónne búdky“ by sa dalo písať niekoľko strán. Tieto pútače, ktorých sa mesto a mestské časti nevedia, alebo nechcú zbaviť, sú už dlhšiu dobu označené nálepkami citiyterminal.sk. Nejde o žiadnu firmu ponúkajúcu reklamný priestor, ale o projekt s informačnými panelmi. V súvislosti s touto pochybnou reklamou je fakt, že R. Kusý sa v predvolebnom boji o post starostu prihováral voličom, aby nevoli tváre z bilbordov (tých ma starosta Nového Mesta tiež požehnane). V jeho letáku sa píše: „Voľte ľudí, ktorých poznáte, a nie tváre z bilbordov. Ten kto ich zaplatil, bude chcieť svoje peniaze späť…“. Samozrejme, že musel zmeniť názor a preto leták, ktorý hovorí aj o tomto posolstve majú iba zberatelia. Na to, aby kampaň zabrala je potrebná aj aktivita samotného kandidáta. Starosta Kusý však dobre vie ako to robiť a preto nechýbajú ani videá, blogy, či iné neoverené vyjadrenia na jeho fanpage. Prvou takouto aktivitou bolo vyhlásenie, že nedá stavebné povolenie domovu dôchodcov s kompletnou občianskou vybavenosťou, ktorý má vyrásť na pozemku zanedbaného a dlhú dobu nevyužívaného školského dvora Hotelovej akadémie na Mikovíniho ulici. Napriek skutočnosti o aký projekt ide sa tejto témy chytil a hovorí o ňom, ako o zlom developerskom projekte. Práve tu sa spojil so starostom Starého Mesta Radoslavom Števčíkom. Ten pre zmenu ruší dôchodcovskú komunitu v jednom zo Staro Mestských vnútroblokov. Na stranu dôchodcov sa postavili aj ich susedia z okolitých domov. Starostovia miesto toho, aby sa spojili a bránili a zlepšovali životné podmienky dôchodcov vytvorili petíciu proti výstavbe na spomínanom školskom dvore. Riešenie stavov petíciami, nie je u Kusého novinka.

Keďže R. Kusý kandiduje za župana bolo jasné, že na svoju propagáciu bude potrebovať aj témy mimo Nového Mesta.  Prvú vec, ktorú si našiel boli pozemky v Senci, kde sa očakával kruhový objazd. Napadá predaj za ktorý ako poslanec sám hlasoval. Najväčším krokom mimo Nové Mesto je kampaň v Petržalke. Tu si na paškál zobral budovu na Znievskej ulici. Išlo o bývalé priestory Dievčenskej odbornej školy. Tá sa zmenila na Strednú odbornú školu obchodu a podnikania. Neskôr sa presťahovala na Strečnianskú, do Strednej školy zdravotnej. Tieto priestory sú pre ňu rozhodne lepšie, ako tie čo ponúkala budova škôlky. Budova si vyžaduje veľkú investíciu, ktoré v pred siedmimi rokmi nebolo možné vyčleniť. S budovou boli problémy už počas doby, keď v nej sídlila stredná škola a momentálne je plná azbestu. To, ale Kusému nevadí najradšej by videl škôlku v správe mestskej časti Petržalka napriek viacerým problémom. Prvým z nich je spomínaný azbest, druhý je ten, že budova je v dezolátnom stave čo si vyžaduje ešte väčšie investície a po tretie, pozemky pod ňou patria mestu. Napriek týmto skutočnostiam bojuje proti jej predaju a následnému zbúraniu spoločne s poslancom župy Eduardom Demelom  a vicestarostom Petržalky Jánom Bučanom. Prvý spomínaný hlasoval ZA predaj budovy a druhý je známy svojou reklamnou agentúrou WRPR (už tu nefiguruje), ktorá robila reklamu pre EEI ohľadom parkovacej politiky v Petržalky. Kampaň pozostávala z vrakov aut uložených na seba na rôznych zelenených plochách v Petržalke. Ale, aby som sa vrátil opäť k osobe pána Kusého tak je potrebné uviesť, že on počas hlasovania o predaji nebol na zastupiteľstve ako vo väčšine prípadoch. Hlasovať však stihol, a to priamo na komisií, kde bol ZA. Keby sa aktívnejšie zúčastňoval zastupiteľstiev a prezrel si veci z minulosti možno by jeho kampaň nebola až tak agresívna. Vo videu v ktorom napáda daný zámer predaja budovy hovorí, že na mieste nej by mohlo vzniknúť niečo z čoho by mali obyvatelia Petržalky prospech, napr. škôlka, škola, dopravné ihrisko, alebo zariadenie pre seniorov. Práve proti takému zariadeniu, alebo domovu bojuje vo vlastnej mestskej časti. Kto vie či mu mediálny poradcovia vysvetlili, že strácať sa v témach nie je najlepšia kampaň.

Starosta Kusý je tiež známy svojim protideveloperským nasadením. Počas svojej kariéry nezávislého starostu sa neraz vyjadril proti zámerom rôznych developerov. Výnimkou je Koliba. Projektom, ktoré sa tu majú realizovať bolo vydané stavebné povolenie a netreba hádať kým. Tým najpálčivejším je GRAND Koliba na mieste, kde kedysi boli vinohrady. Časom tu bude vyzerať ako Dlhých Dielov a to určite Novomešťania nechcú. R. Kusý to robí dobre, potichu a bez medializácie. Medializáciu využíva iba pri upratovaniach, alebo pri iných aktivitách, ktoré z neho robia priamo bohéma. Tou najväčšou je  rozdávanie cibuliek tulipána.

Prečo sú však takýto ľudia nebezpeční? Pretože sa nikdy nedá presne očakávať čoho sú schopní ak ide o ich ciele a ambície. Potichu robia veci za ktoré kritizujú ostatných.

Bude ešte zaujímavé sledovať postupne rozvíjajúcu a stupňujúcu sa kampaň.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Robert Barma

Záhoráci ze Senice

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 11073x
Priemerná čítanosť článkov: 11073x

Autor blogu

Kategórie

Archív